Guvernul britanic susține „în totalitate” intervenția SUA în Siria: „S-a răspuns adecvat în urma atacului cu arme chimice”

Guvernul britanic susține în totalitate intervenția SUA în Siria: S-a răspuns adecvat în urma atacului cu arme chimice
Publicat: 07/04/2017, 09:32
Actualizat: 11/04/2017, 01:24

„Guvernul Marii Britanii susține în totalitate acțiunea Statelor Unite, despre care credem că reprezintă un răspuns adecvat, în urma atacului barbar cu arme chimice lansat de regimul sirian, și urmărește să descurajeze alte atacuri de acest fel”, a declarat un purtător de cuvânt din Downing Street.

De asemenea, premierul australian, Malcolm Turnbull, a declarat că „sprijină puternic” decizia SUA de a lansa un atac militar asupra unei baze militare din Siria, catalogându-l drept o acțune „calibrată, proporționată” care transmite un mesaj puternic regimului sirian. Turnbull a precizat, totodată, că Australia se afla în plin proces de discuții cu aliații săi despre pașii următori, adăugând faptul că atacul transmite, în același timp, un semnal că lumea nu va mai tolera utilizarea armelor chimice, potrivit The Guardian.

Aceeași susținere a afișat-o și Israelul, prin vocea premierului Benjamin Netanyahu, care a anunțat că „susține în întregime” atacul SUA în Siria, adăugând că acesta transmite „un mesaj clar și puternic”, informează BBC News.

„Atât verbal, cât și în acțiune, președintele Donald Trump a transmis astăzi un mesaj clar și puternic că folosirea și răspândirea armelor chimice nu va fi tolerată”, a afirmat premierul israelian.

„Israelul susține în întregime decizia lui Donald Trump și speră că acest mesaj față de acțiunile îngrozitoare ale regimul Assad nu va rezona numai în Damasc, ci în Teheren, Phenian și oriunde altundeva”, a adăugat Benjamin Netanyahu.

Statele Unite au lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacție la atacul chimic din urmă cu câteva zile, atribuit administrației al Assad și în care au murit aproape 90 de persoane, între care mulți copii.

„În această noapte am ordonat un atac militar asupra bazei aeriene din Siria de unde a fost lansat atacul chimic. Este de interes național vital în planul securității pentru SUA să prevină și să descurajeze răspândirea și utilizarea armelor chimice mortale. Nu poate fi nicio contestare în privința faptului că Siria a utilizat arme chimice interzise, încălcând obligațiile care îi revin în baza Convenției privind interzicerea armelor chimice și ignorând presunea Consiliului de Securitate al ONU. Încercările anterioare de a-i schimba comportamentul lui Assad au eșuat și au eșuat cu consecințe dramatice”, a declarat președintele SUA, Donald Trump, la puțin timp după lansarea atacului.

Departamentul american al Apărării a anunțat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane.

Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă față de recentul atac chimic produs recent în orășelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.

Baza aeriană atacată de Statele Unite se află în zona Shayrat, în provincia Homs.

La scurt timp, Administrația Bashar al-Assad a confirmat că Statele Unite au lansat un atac asupra unei baze militare siriene, precizând că s-au înregistrat victime, după ce Rusia, principalul aliat internațional al Siriei, atrăsese atenția că un astfel de atac va avea consecințe grave.

„Una dintre bazele noastre militare din centrul țării a fost vizată în această dimineață de un atac cu rachete american și există decese”, a transmis armata siriană, citată de agenția oficială SANA.

„Rusia avea semnale directe că se pregătea o operațiune militară împotriva Siriei; inițiatorii operațiunii vor purta responsabilitatea consecințelor”, a avertizat Vladimir Safronkov, adjunctul ambasadorului rus la Națiunile Unite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Rechinul fantomă și Diavolul de mare: Cum arată cele mai noi drone militare subacvatice ale...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Când ajunge ciclonul în România! Meteorologii declară că valul de aer rece aduce lapoviță și...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
O treime din buget se duce pe salariile mărite mereu ale bugetarilor
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Monica a lăsat în urmă lacrimi de durere! Mărturiile șocante ale mamei îndoliate, care și-a...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Câți ani a avut Alin Oprea probleme cu alcoolul: "L-am folosit ca sedativ pentru a...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Test de cultură generală. Care fruct digeră insecte?
×